KOPI luwak yang hanya boleh didapati di Indonesia dianggap sebagai
kopi paling pelik di dunia. Ia hanya boleh dihasilkan menerusi najis
sejenis musang yang dikenali sebagai luwak oleh masyarakat tempatan.
Secara semula jadi, musang tersebut akan terlebih dulu memakan biji kopi
pada waktu malam sebelum penduduk kampung mengutip najis haiwan itu
untuk diproses menjadi serbuk kopi.
Antara lokasi hangat penghasilan kopi yang mempunyai nilai komersial
AS$700 (RM2,170) sekilogram itu ialah di sekitar Bali, Sumatera, Jawa
dan Sulawesi.
Kopi itu pernah mencetuskan kontroversi apabila ada segelintir pihak
yang mendakwa bahawa ia haram dimakan oleh orang Islam kerana dihasilkan
menerusi proses pencernaan haiwan.
Namun Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Ke-98 yang bersidang
selama tiga hari mulai 13 Februari 2012 lalu memutuskan bahawa kopi
tersebut harus dimakan.
Menurut laman web Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), biji kopi luwak adalah bersifat najis.
“Ia harus dijadikan bahan minuman dengan syarat biji kopi tersebut
masih dalam keadaan baik, tidak berlubang, tidak pecah dan dapat tumbuh
jika ditanam.
“Biji kopi tersebut juga hendaklah disucikan terlebih dulu daripada najis,” demikian kenyataan fatwa itu.
Muzakarah juga memutuskan bahawa kopi luwak yang dihasilkan hendaklah
mendapatkan pengiktirafan halal daripada Jakim atau Majlis Agama Islam
Negeri (MAIN) sebelum dipasarkan kepada masyarakat Islam.
Bagaimanapun musang bukanlah satu-satunya haiwan yang boleh menghasilkan kopi bermutu tinggi.
Di Thailand, masyarakat setempat menggunakan gajah bagi
mempercepatkan penghasilan biji kopi berbanding musang yang hanya mampu
memakan buah kopi dalam kuantiti terhad.
Menurut mereka yang pernah menghirup kopi itu, rasa kopi gajah jauh
lebih enak berbanding kopi robusta atau arabika yang bermutu tinggi.
Tetapi untuk merasa kopi itu tidaklah begitu mudah kerana ia hanya
boleh didapat di tempat tertentu sahaja iaitu di beberapa hotel mewah di
Thailand, Maldives dan Abu Dhabi. Harganya pula mencecah sehingga AS$68
(RM211) secawan.Harga bagi setiap kilogram biji kopi yang siap diproses didagangkan sebanyak AS$1,100 (RM3,409).
“Apabila gajah memakan biji kopi itu, asid perutnya akan memecahkan
protein yang terkandung di dalam biji kopi. Sebab itulah rasanya begitu
sedap. Kopi itu juga lebih lembut berbanding kopi biasa,” kata pengasas
kopi yang terhasil daripada gajah yang merupakan warga Kanada, Blake
Dinkin, 43.
Perut gajah yang besar menjadi bonus dalam menghasilkan kopi yang
berkualiti apabila ia mengambil masa kira-kira 15 hingga 30 jam untuk
memproses biji kopi bersama-sama dengan pisang, tebu dan makanan lain.
Justeru rasa kopi itu turut ditambah dengan aroma buah-buahan.
Antara lokasi penghasilan kopi tersebut di Thailand termasuklah di
kawasan Segitiga Emas Anantar dan Phrao iaitu di utara Thailand.
Jumlah yang dihasilkannya juga terhad apabila hanya 20 ekor gajah
yang diberi makan biji kopi untuk memprosesnya. Daripada jumlah 10,000
biji kopi, ia hanya mampu menghasilkan satu kilogram kopi.
No comments:
Post a Comment